Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Soodapuhallus info

Soodapuhalluslaitteella ruiskutetaan kovalla paineella natriumbikarbo- naattikiteitä puhdistettavalle pinnalle. Puhallettaessa soodajauhetta paineilman avulla soodakiteet räjähtävät iskeytyessään kappaleen pintaan ja tästä syntyvä energia irrottaa halutut kerrokset. 

Soodapuhalluksen hellävaraisuus perustuu soodakiteen pehmeään rakenteeseen. Soodapuhalluksella ei ole juurikaan vaikutusta metallurgiseen rakenteeseen. Tällöin voidaan puhaltaa ohuitakin kappaleita eikä kappaleessa tapahdu lämpenemistä ja venymistä.

Soodapuhalluksessa voidaan myös käyttää vettä, jolloin saadaan aikaan kemiallinen reaktio. Soodakide puhalletaan kokonaisena kappaleen pintaan. Vesi ruiskutetaan erityisen suuttimen avulla kappaleen pintaan, jolloin kemiallinen reaktio tapahtuu 
vasta kappaleen pinnassa.

Soodapuhalluksessa käytettävän soodakiteen ph- arvo on 8,6 ja kun soodakide liukenee, niin veden ph-arvo muuttuu happamaksi. 

Vesi rajoittaa myös soodan pölyämistä puhallustapahtumassa.

Soodapuhallus hajottaa myös hiilivetyjä, mikä tekee siitä erinomaisen puhdistusmenetelmän esimerkiksi moottoreille ja niiden osille. Soodajauhe on vesiliukoista, joten kun puhdistustyö on tehty, jauheen jäämät voidaan huuhtoa pois vedellä.

Natriumvetykarbonaatti, eli soodajauhe, ei pala ja sitä voidaan turvallisesti käyttää puhdistustöihin myös liuotinteollisuudessa, mihin monet muut menetelmät eivät sovellu. Jauhe on myös myrkytöntä ja soveltuu erinomaisesti elintarviketeollisuudenkin käyttöön, esimerkiksi ruuanvalmistusastioiden puhdistamiseen.